Κυριακή 18 Μαρτίου 2018

«Η αθώωση Αμβρόσιου αφορά όλους τους δημοκρατικούς πολίτες»

Αποτέλεσμα εικόνας για «Η αθώωση Αμβρόσιου αφορά όλους τους δημοκρατικούς πολίτες»
Oμολογουμένως είναι πολύ μεγάλο το μούδιασμα που προκλήθηκε σε ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας από την πρόσφατη δικαστική απόφαση, με την οποία...
ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος αθωώθηκε για το παραλήρημα μίσους  στο οποίο είχε προβεί μέσω του προσωπικού του ιστολογίου εναντίον των ομοφυλόφιλων. Κι αυτό γιατί πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν πως η συγκεκριμένη απόφαση δεν αφορά μόνο τα άτομα με σεξουαλική διαφορετικότητα, αλλά στην ουσία άπτεται θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι προφανές βέβαια ότι τόσο η όλη διαδικασία όσο και η τελική ετυμηγορία του δικαστηρίου στάθηκαν ιδιαίτερα τραυματικές για όσο άτομα τα βίωσαν από κοντά. Ήταν αυτά ακριβώς τα άτομα που έκαναν τη μηνυτήρια αναφορά εναντίον  του Μητροπολίτη και σήμερα λίγες μέρες μετά την πρωτοφανή δικαστική απόφαση δηλώνουν την πρόθεσή τους να κυνηγήσουν την υπόθεση εντός κι εκτός συνόρων, εκφράζοντας όμως παράλληλα την ανησυχία τους που τα «μηνύματα» που στέλνει αυτή.


«Το δικαστήριο δε μας αντιμετώπισε ως ανθρώπους»

«Είναι σαφές πως πρόεδρος κι εισαγγελέας του δικαστηρίου είναι κατά κάποιο τρόπο ηθικοί αυτουργοί για οτιδήποτε διαπραχθεί εις βάρος ομοφυλόφιλων» αναφέρει μιλώντας στο Tvxs.gr ο gay ακτιβιστής, Λύο Καλοβυρνάς, και τονίζει παράλληλα την απογοήτευσή του επισημαίνοντας: «Λυπάμαι γιατί συντάχθηκαν απολύτως με τις δυνάμεις του σκότους. Από τις πρώτες ερωτήσεις της έδρας ήταν σαφές πως στόχευαν στην αθώωση του Αμβρόσιου». Την ίδια στιγμή πάντως, ο κύριος Καλοβυρνάς δεν παραλείπει να τονίσει πως όσο απογοητευτική κι αν υπήρξε η έκβαση τη συγκεκριμένης υπόθεσης, εξακολουθεί να είναι σίγουρος για τη θετική στάση της κοινωνίας συνολικά πάνω στο ζήτημα: «Ο Αμβρόσιος κι απόψεις του αποτελούν μειοψηφία, απλά κάνουν πολύ φασαρία. Άλλωστε, ανέκαθεν το μίσος τσίριζε, σε αντίθεση με την αγάπη» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται κι ο εκπαιδευτικός και μέλος του Πολύχρωμου Σχολείου, Πέτρος Σαπουντζάκης, ο οποίος επίσης κατέθεσε ως μάρτυρας στη δική: «Το μήνυμα που πέρασε το δικαστήριο είναι σαφέστατο, άλλο βέβαια πώς θα το πάρει η κοινωνία. Το μήνυμα είναι: μπορείτε να κάνετε όχι μόνο αυτά αλλά και χειρότερα». Ο κύριος Σαπουντζάκης θεωρεί πως η δικαστική απόφαση δείχνει πολύ άσχημα σημάδια σχετικά με τη λειτουργία των θεσμών: «Νιώθω πως το κράτος αυτοκαταργήθηκε, πως το δικαστήριο δε με αντιμετώπισε ως άνθρωπο. Οφείλουμε όλοι να σεβαστούμε την απόφαση, αλλά δε γίνεται κανείς να παραβλέψει την απαξίωση και την απανθρωπιά που τη διέπει» τονίζει με έμφαση. Αντίθετα,  εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος για την «ετυμηγορία» της κοινωνίας: «Έγινα δέκτης πολλών θετικών μηνυμάτων με τα την έκδοση της απόφασης. Ακόμη και πιστοί του Αμβρόσιου, ακούγοντας τα όσα έλεγε στην απολογία του, η οποία ήταν απολύτως προκλητική, διαφωνούσαν εμφανώς με αυτά, δεν το έκρυβαν».

«Επιτακτική η ανάγκη βελτίωσης του νομοθετικού πλαισίου»

«Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μια μεγάλη ήττα όχι μόνο για τη ΛΟΑΤ κοινότητα αλλά για κάθε πολίτη με δημοκρατικές ευαισθησίες» δηλώνει από τη μεριά της στο tvxs η πρόεδρος Υποστήριξης Διεμφυλικών, Μαρίνα Γαλανού, προσθέτοντας πως φοβάται πολύ για το τι θα επακολουθήσει αυτής της απόφασης: « Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο ρατσιστικός λόγο θα έχει τον ασυμμάζευτο», τονίζει με έμφαση. Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη ώστε να υπάρξει πίεση από όλες τις πλευρές προκειμένου να αλλάξει η κείμενη νομοθεσία, η οποία αφορά όσους υιοθετούν ρητορική μίσους.

Ανάλογη άποψη εκφράζει κι ο δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Βασίλης Σωτηρόπουλος, ο οποίος κάνει λόγο για «επιτακτική ανάγκη λοιπόν να συγκροτηθεί από το Υπουργείο Δικαιοσύνης μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή προκειμένου να αποκατασταθούν οι ατέλειες του νόμου»,  αναφερόμενος στον κίνδυνο σε διαφορετική περίπτωση, «να ακολουθήσουν μόνο αθωώσεις σε αντίστοιχες περιπτώσεις». Εντοπίζει δε στην υπόθεση αθώωσης Αμβρόσιου προβλήματα ακόμη και στον τόπο διεξαγωγής της δίκης επισημαίνοντας ότι «όταν αντικείμενο της υπόθεσης είναι ένα διαδικτυακό δημοσίευμα μισαλλόδοξου λόγου, ο νόμος ορίζει ότι αρμόδιο δικαστήριο μπορεί να είναι και αυτό του τόπου κατοικίας των θιγόμενων κι όχι του κατηγορούμενου». Υπενθυμίζει μάλιστα ότι «η αρμοδιότητα του δικαστηρίου είναι κομβικής σημασίας όταν πρόκειται για άτομα με επιρροή στην τοπική κοινωνία και γι' αυτό η νομοθεσία επιτρέπει την επιλογή του δικαστηρίου στο οποίο επήλθε η σημαντικότερη βλάβη από το αδίκημα».

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: